Na podstawie art. 47 ust. 3 ustawy z dnia 6 marca 2018r. Prawo przedsiębiorców (Dz. U. z 2021r. poz. 162 ze zmianami) organ kontroli zamieszcza w Biuletynie Informacji Publicznej na swojej stronie podmiotowej ogólny schemat tych procedur kontroli, które wynikają z przepisów powszechnie obowiązującego prawa.
Kontrole planuje się i przeprowadza po uprzednim dokonaniu analizy prawdopodobieństwa naruszenia prawa w ramach wykonywania działalności gospodarczej. Analiza obejmuje identyfikację obszarów podmiotowych i przedmiotowych, w których ryzyko naruszenia przepisów jest największe.
Podstawa prawna kontroli: 1. Art. 18 ust. 8 oraz art. 183 ustawy z dnia 26 października 1982r. o wychowaniu w trzeźwości i przeciwdziałaniu alkoholizmowi (Dz.U. z 2021r. poz. 1119 ze zmianami) 2. Rozdział 5 (art. 45-65) ustawy z dnia 6 marca 2018r. Prawo przedsiębiorców (Dz. U. z 2021r. poz. 162 ze zmianami). Zakres przedmiotowy kontroli: Przestrzeganie określonych w ustawie o wychowaniu w trzeźwości i przeciwdziałaniu alkoholizmowi zasad i warunków korzystania z zezwoleń na sprzedaż napojów alkoholowych. Zakres podmiotowy kontroli: Przedsiębiorcy prowadzący sprzedaż napojów alkoholowych na podstawie zezwoleń wydanych przez Wójta Gminy Bralin. W szczególności kontrolowane będą punkty sprzedaży alkoholu: - na które wpływają skargi lub interwencje, - w których stwierdzono wcześniej nieprawidłowości, - nowopowstałe punkty sprzedaży, - wobec których przeprowadzono postępowanie o cofnięcie zezwoleń na sprzedaż napojów alkoholowych, - które nie były kontrolowane w latach poprzednich. Przy planowaniu kontroli uwzględnia się zapis art. 58 ust. 1 ustawy Prawo przedsiębiorców, zgodnie z którym organ kontroli nie przeprowadza kontroli, w przypadku gdy ma ona dotyczyć przedmiotu kontroli objętego uprzednio zakończoną kontrolą przeprowadzoną przez ten sam organ. Osoby przeprowadzające kontrolę: Upoważnieni członkowie Gminnej Komisji Rozwiązywania Problemów Alkoholowych w Bralinie. W razie potrzeby, w asyście funkcjonariuszy Policji. Dokumenty wymagane przez organ kontrolny od przedsiębiorcy podczas kontroli: - zezwolenia na sprzedaż napojów alkoholowych wraz z aktualną opłatą, - tytuł prawny do lokalu stanowiącego punkt sprzedaży, - faktury zakupu napojów alkoholowych. Dokumenty sporządzane podczas kontroli: - protokół kontrolny, - inne (w razie potrzeby). Inne uwagi: - pracownicy organu kontrolnego posiadają legitymacje służbowe oraz upoważnienia do przeprowadzenia kontroli (art. 49 ustawy Prawo przedsiębiorców), - kontrole przeprowadza się po uprzednim pisemnym zawiadomieniu przedsiębiorcy o zamiarze wszczęcia kontroli (za wyjątkiem sytuacji opisanych w art. 11 ustawy Prawo przedsiębiorców), - przedsiębiorca zobowiązany jest do posiadania książeczki kontroli przedsiębiorcy oraz do pisemnego wskazania osoby upoważnionej do reprezentowania go w trakcie kontroli, w szczególności w razie jego nieobecności (art. 50 ust. 3 i art. 57 ustawy Prawo przedsiębiorców), - kontrolę przeprowadza się w siedzibie przedsiębiorcy lub w miejscu wykonywania działalności gospodarczej, w godzinach pracy lub w czasie faktycznego wykonywania działalności gospodarczej przez przedsiębiorcę lub w miejscu przechowywania dokumentacji, w tym ksiąg podatkowych, innym niż siedziba lub miejsce wykonywania działalności gospodarczej lub w siedzibie organu kontroli (art. 51 ustawy Prawo przedsiębiorców).